Genetische patroon variëteiten
Ter verduidelijking:
*Het woord ‘agouti’ kent niet iedereen. Denk er ‘tabby’ bij en het wordt al beter.
*Non is niet, even voor de duidelijkheid.
*NFO is de afkorting voor Noorse Boskat (nu niet gebruikt maar NFC is de afkorting van Norwegian Forest Cat)
*Afkorting van de patroon genen zijn:
Mc gestreept
mc gemarmerd
Tabby: Deze aftekening komt in alle kleuren voor binnen de NFO en is zeker in de kitten fase heel goed te zien. De ‘M’ op het voorhoofd blijft wel goed zichtbaar. Op de wangetjes zie je lopen horizontaal 2 a 3 strepen, op de poten en staart ringetjes. Wat ook wel leuk is is dat bij alle tabby’s de neus een donker randje zichtbaar is tenzij er witte vacht om de neus zit, dan is het nagenoeg niet zichtbaar.
Tortie: Of te wel lapjeskat of schildpadkat in de volksmond. De tortie bij de NFO is altijd vrouwelijk. Stel dat je het unieke overkomt en het is een mannetje is die steriel. Hoewel er zeker katers voorkomen die tortie lijken, deze zijn dan rood met wat vlekjes. Ze zullen gewoon rood vererven. Leuk wetenswaardigheidje is dat deze katers allemaal afstammen van een NFO 3 kleur genaamd Trippel. Een enkele keer zul je deze unieke vererving ook bij een tortie poes zien: ze lijken tortie maar door de nakomelingen die rood vererven zie je dat het anders zit. Een drie kleur, rood/zwart/wit, noemen we een tortie met wit in welke hoeveelheid kleur verdeling dan ook, bij bijv. huis tuin en keuken katten (htk) noem je dit een lapjeskat. Betreft het een 2 kleurige tortie, zwart/rood, hebben we het over tortie. Bij de htk noem je dit een schildpadkat. Een rood blesje bij de tortie is geen extra punt waard maar maakt het wel een heel echte tortie, vind ik dan weer.
De blauwe (grijs in de volksmond) tortie is weer een ander verhaal. Ze is voornamelijk blauw met crème vlekjes. Maar de hoeveelheid vlekjes en hoe de verdeling is is altijd weer anders. De blauwe tortie is een verdunning van de zwarte tortie. Een blauw crème tortie is ook de verdunning van de zwarte tortie.
Ticked, spotted, gevlekt: Bij een ticked NFO denk je eerder misschien aan een heel ander ras zoals de Abessijn en Somali. Deze aftekening komt voor bij bruin/zwart, blauw en zilver. Hoe komt dit patroon dan eigenlijk binnen de NFO? Gestreept (mackerel) of gemarmerd (blotched) hoort er echt bij. Maar gevlekt (ticked) komt van de kater Raggen, een eerste generatie kater. Zijn ouders waren onbekend maar Raggen is wel erkend als NFO en is bij show zelfs nog Internationaal Kampioen geworden.
bronvermelding: de noorse boskat als gezelschapsdier, G. Ras