"Het is zover! Jullie worden de nieuwe dienaren van een Durathror Noorse boskat! En dan.......

 

We hebben elkaar uitgebreid gesproken, 'elkaar door de ballotage-commissie gehaald'. Verwachtingen zijn besproken, jullie hebben de gewenste kitten minstens 1 keer ontmoet. Welk karakter bij welke dienaar past zullen we vast ook over gehad hebben en dat een kitten niet bij het eerste bezoek al mee gaat is voor ons meer dan normaal.

Wij zijn er zeer zeker ook voor de nieuwe dienaren maar in de eerste plaats voor onze diergaarde en de nakomelingen: een kitten mag terug vallen op diegene die er voor heeft gekozen hem of haar geboren te laten worden. Vanaf het eerste geluidje bij de geboorte tot aan de hopelijk heel oude leeftijd nemen we onze verantwoordelijkheid naar de kitten toe zeer serieus.

Een kitten verhuist bij ons vanaf de leeftijd van 15 weken. Is later wenselijk dan is dat helemaal niet erg, dan kunnen wij nog iets langer genieten van de bengel. We hebben graag dat jullie minimaal een dag of 3 thuis zijn zodat jullie aan elkaar kunnen wennen. Vergeet niet dat het voor jullie ook schakelen is naar zo'n lief bengeltje toe maar dat dat bengeltje voor het eerst van huis is zonder zijn moeder en de rest van de gewende diergaarde. De bengel zal vast even een verdrietig moment krijgen. Vaak is de gewenning binnen een paar dagen al feit. 

Alles is bij jullie voorbereid: van kattenbak tot aan de slaap- en speelplaatsen. Jullie kitten krijgt van ons een 'ik ga op mezelf wonen pakket' mee zodra hij/zij gaat verhuizen. Daarin zit o.a. eten wat hij/zij gewend is voor de eerste dagen.

De overstap naar vaster voedsel beginnen wij mee vanaf dat een kitten het aangeeft het te willen en meestal begint dat rond de 4e week. Bij ons is 80% rauw barf kvv. Er staat droogvoer voor de grote bengels maar de kittens krijgen een mooie gezonde start met vlees, vis en prooidiere  in combinatie met moedermelk. Welk vlees, vis maar ook kuikens zullen we met jullie bespreken om de bengel zo tevreden mogelijk te houden qua eetpatroon. Hoe jullie dat later zelf zouden zien, kunnen integreren in jullie leven zullen we ook overleggen. Het moet haalbaar blijven.

Het merk droogvoer wat wij aanbieden bevalt ons super in het totaal plaatje: een verantwoord totaal voer voor alle leeftijden. 

Zodra de kittens nog drinken bij de moeder maar de overgang maken naar vast voedsel gaan ze in een rustige opbouw gezellig met de groep mee eten. Vlees zoals diverse delen van de kip, lam en rund, maar ook vis zoals witvis, zalm, garnalen/zeevruchtenmix en ook voeren we eendagskuikens, totaalmix vers vlees van de merken genoemd in de pagina 'voeding' , er wordt bij ons een gevarieerd menu aangeboden. We voeren dagelijks vlees maar hebben de poezen er niet volledig op om het voor nieuwe dienaren van de kittens makkelijk te houden. Niet iedereen gaat vlees voeren (helaas), dat vergt de nodige tijd in voorbereiding en discipline. Maar wat zeker haalbaar is!

Zodra jullie thuis komen, laat de bosbengel dan op zijn/haar eigen tempo uit het reismandje komen. Wij geven expres een speeltje mee voor in het reismandje die ze al kennen vanaf de geboorte met de geur van het ouderlijk huis eraan. Ook de speeltjes in het 'igomwp' kennen ze qua vormgeving. 

Jullie bosbengel is zindelijk zodra hij/zij bij jullie komt wonen maar vergeef een 'foutje' op een andere plek dan de kattenbak. De kitten is zindelijk als hij het ouderlijk huis verlaat maar net als bij een mensenkind in de zindelijkheidsfase kunnen ze overvallen worden door de aandrang. Spel en omgeving kan alles qua aandacht vragen en vergeten ze wel eens om op tijd te gaan. Laat zodra de bosbengel wat gewend is, wat heeft rondgelopen in huis, dan ook zien waar de kattenbak staat, zo weten ze het in ieder geval te vinden. Denk ook om voldoende kattenbakken als er meer katten in 1 huis wonen. *(wij hebben Peewee bakken met houtkorrels staan)

Laat de bosbengel lekker aan jullie wennen, zij/hij komt vanzelf wel naar jullie toe. Zeker als jullie het leuk maken met een speeltje.

Nee wij doen niet aan straffen of boze stemgeluiden, ook niet op latere leeftijd, wij begeleiden. Jullie mogen opvoeden/begeleiden, wij geven de ruimte om de baby/kleuter fase binnen de roedel eigen te maken met de correcties vanuit mama en de roedel. En niet te vergeten de honden. Ze zijn gewend aan alle gebruikelijke huis geluiden maar geen boze schreeuwgeluiden. We gaan er dan gemakshalve vanuit dat ze dat nooit zullen hoeven ervaren.

 

*! Wij laten onze bengels niet vrij buiten rondlopen. We fokken niet om de gevaren op te laten zoeken terwijl we er alles aan hebben gedaan om ze gezond op de wereld te krijgen en de eerste stapjes in een veilige omgeving te hebben gezet. Onze honden lopen tenslotte ook niet ongecontroleerd buiten. We kunnen jullie niet dwingen de bengel binnen te houden maar toekomstige dienaren die wel voldoen aan onze gedachtegang genieten de voorkeur. Dus verhuizen wij een kitten naar een huishouden waar ze vrij naar buiten mogen? Nee. Nogmaals; wij denken dat het tijd wordt dat men ook katten bij zich dient te houden. De manier van katten houden heeft een vertaalslag nodig. Geen huisdier die zomaar door de buurt struint, waarom dan wel een kat. En je bent niemand meer tot last, jullie hoeven niet de angst te hebben als de lieveling ineens niet meer thuis komt.

Een huis met vele leuke uitdagingen en evt. een buitenren is echt voldoende om een gelukkig leven te hebben. Een kat loopt buiten gevaar om meerdere redenen: auto's , roofdieren, ziektes oplopen, dierenbeulen, maar ook om gestolen te worden. Laten we wel wezen: het zijn prachtige katten, wie wil die niet! Plus dat de kat 1 van de grootste ecologische bedreigingen is. 

Er zijn verschillende manieren om de bosbengel toch een buiten gevoel te geven: een ren, al dan niet zelf toegankelijk afgezette tuin of balkon, of aan een tuigje laten lopen. Denk er wel om dat indien je kiest voor een tuigje dit rustig op te bouwen en de bengel niet onbeheerd te laten. Een tuigje kan ook een frustratie zijn voor de kat als het geen goede gewenning heeft genoten dus lees of vraag er eerst over voordat je daarmee zou willen beginnen. Op een goede manier aangewend heb je er een leven lang plezier van.

Stel ook jullie dierenarts op de hoogte van jullie nieuwe huisgenoot. Die zal jullie mede begeleiden, ook omtrent het vaccineren. Wij zijn geen voorstander van te vroeg vaccineren, de moederpoes geeft de benodigde antistoffen mee, ook zijn ze sterker zodat ze die enting beter doorstaan en daarom enten wij pas rond de 10e week. De 2e enting, de zogeheten 'boost' geven wij ook omdat wij er zelf niet aan ontkomen binnen het fokken en ook showen. Of het echt nodig is zijn de meningen over verdeeld. (Er bestaat ook een mogelijkheid om te 'titeren' bij de vervolg entingen na het eerste jaar: dan wordt er bloed afgenomen om te kijken waar het lichaam nu écht behoefte aan heeft en wat niet.)

Wat het ontvlooien betreffend: kam je bengel af en toe, kijk naar het gedrag, check extra bij warm weer. Wees het wel voor maar dat kan ook heel goed zonder direct je huis en dier vol te gooien met chemicaliën. We proberen er nuchter in te blijven. Maar als je iets toedient, geef dan wel een goede. Haal niet iets bij bijv. een supermarkt want vaak is het toch weggegooid geld. Als je iets toedient, doe het dan goed. 

Een goede vacht verzorging voorkomt klitvorming en dus vervelende en pijnlijke borstel sessies. Door geregeld spelenderwijs met de vacht bezig te zijn zal de kitten aan borstel beurten wennen. Een grove kam, een borstel, ja soms wel de tondeuse. Een Noor kan viltvorming krijgen indien het veel schuurt met de vacht. Houd al aaiend de kat in de gaten: haal geregeld een kam door de vacht en vergeet de oksels en de binnenkant van de achterpoten ook niet. (zie ook de pagina 'vachtverzorging')

Houd ook het gebit in de gaten op tandsteen. Wij hebben voor de enkeling die er bij ons gevoelig voor is een baby tandenborstel. Ook hebben we op diverse plekken in de ren borstels opgehangen zodat ze lekker met de zijkant van de tanden en kiezen kunnen flossen. De borstels zijn er ook om tegenaan te schuren, wat weer fijn voor de vacht is.

Als jullie bij ons een Noorse bosbengel hebben aangeschaft als huisgenoot dan hebben we afspraken gemaakt over o.a. de castratie/sterilisatie, namelijk dat de jonge Noorse bengel rond de 6e maand van leeftijd geholpen is (poesjes rond de 10e maand). Maak op tijd een afspraak met de dierenarts zodat het goed geregeld is. Voor ons eigen archief willen we wel daar een kopie bewijs van de dierenarts van hebben. We hebben een overeenkomst waar dat ook in opgenomen is. Net zoals o.a. het herplaatsen, doorverkopen etc. Mochten er vragen zijn omtrent onze afspraken in de overeenkomst, mail ons gerust. 

!Denk je nu: oh, maar zo'n overeenkomst is toch niet rechtsgeldig. Als er vanuit die optiek wordt gedacht zitten we niet op dezelfde lijn en dat willen we wel. Dit ter bescherming van de kittens. 

De reservering van een kitten staat vast na aanbetaling van €250,- . Door deze aanbetaling weet de aanstaande dienaar zeker dat de kitten gereserveerd staat voor hun. Bij afzegging van de aanstaande dienaar volgt er geen restitutie. Mochten wij van mening zijn dat de aanstaande dienaar zich anders heeft voor gedaan of mocht de kitten niet kunnen verhuizen wegens onvoorzienigheden m.b.t. de kitten zelf zal de aanbetaling terug gestort worden, minus eventuele reeds gemaakte kosten.

Het resterend bedrag zal overgemaakt zijn voor de overdracht.

We hopen dat jullie heel veel plezier van de kleine Durathror bosbengel gaan hebben. Wij hebben in samenwerking met de moederpoes en de rest van de roedel er met veel liefde voor gezorgd zodat de bosbengel als een stabiele jonge Noor bij jullie komt wonen. Die band koesteren we. We gaan er dan ook vanuit dat jullie de kleine hebben uitgekozen voor het leven. Mochten er door onvoorziene omstandigheden echter problemen zijn, dan kijken we samen naar een oplossing. Dat is onze belofte naar de kitten toe! We blijven sowieso graag op de hoogte van de ontwikkelingen en stellen een bericht en foto op zijn tijd dan ook erg op prijs. 

Wij wensen jullie heel veel plezier met deze heerlijke bosbengel av Durathror!"